Det gode fra andre religioner
 

Bønnen ligger i et pletfrit liv og rituelle fester med dans og musik mindst en gang om året for Odenses alevier

ODENSE: Ali Cetin er vokset op i en tyrkisk by på størrelse med Odense og husker stadig, hvordan hans trosfæller blev undertrykt og forfulgt, fordi de ikke ville leve efter muslimernes strenge regler. Hvor åndelige ledere gennem årene er blevet hængt, halshugget eller slået ihjel af magthaverne.

- Vi har betalt dyrt for vores holdninger. Vi har mistet omkring 500.000 mennesker, fortæller Ali Cetin.
 

Livet i Europa er nemt

Han er en af Danmarks i alt cirka 10.000 tilhængere af den for mange ukendte religion alevismen, der ved årsskiftet blev officielt godkendt som trosretning herhjemme. Og for tre år siden var han med til at starte en lokal afdeling af Alevi Forbundet i Odense.

En tro der blander kernebudskaber fra hovedsageligt islam, men også kristendommen, buddhismen og kurdisk/tyrkisk folketro.

- Den tager alt det gode fra andre religioner. Vi lever et helt almindeligt liv i samfundet. Når vi går på arbejde, passer på naturen og har det godt med familien, er det bøn for os. Og livet i europæiske lande er meget nemt for os, for vi har ingen strenge forbud. Vi må gerne spise som danskerne, og hos os er alle mænd og kvinder lige, fortæller Ali Cetin, der er gift, far til to sønner og taxavognmand i Odense. Han tror blandt andet på, at sjælen lever videre, når vi dør.

- Paradis og Helvede oplever man, mens man lever. Hvis man har haft det godt, har man levet i Paradis, og hos den, der har haft et godt liv, går sjælen videre til et andet godt menneske, fortæller Ali Cetin.

Han er meget forsigtig med at sammenligne med islam.

- Det kan blive et spørgsmål om liv eller død, siger han. Men på ét punkt har alevismen ligheder. Hvor størstedelen af Tyrkiets befolkning bekender sig som sunni-muslimer, er alevisme en fortolket udgave af shia-islam. For shiitterne var Muhammeds fætter Ali den rette efterfølger til at føre islam videre. Det mener også alevierne. Men så ophører lighederne også.
 

Hverken bibel eller koran

Først og fremmest overholder alevierne ikke islams fem søjler eller religiøse bud - trosbekendelsen, bøn, faste, almisse og valfart. Alevierne har heller ikke en hellig tekst som Biblen eller Koranen, men flere hellige tekster, bøger om troens grundprincipper og beretninger om hellige mænd og martyrer.

Sammen med resten af bestyrelsen i Odense arbejder Ali Cetin dog på at få trykt en håndbog med troens grundprincipper. Og i øjeblikket går tiden også med at planlægge en større religiøs samling på Fyn den 3. februar.

En af de få rituelle samlinger alevisterne holder hvert år. Her samles tilhængere fra hele landet til en fest som en bøn til Gud - eller HAK. Her spises, synges og danses rituelle danse alt sammen styret af en "dede", der er trosretningens præst.
 

 
http://www.fyens.dk/article/919850:Odense--Det-gode-fra-andre-religioner